Yaz gelsede artık yesek diye sabırsızlıkla beklediğim ve en sevdiğim sebzelerden biridir semizotu..Her hafta ya zeytinyağlı yemeğini yada salatalarından birini muhakkak yaparım..Hem lezzetli,hem çok faydalı..
Gelelim Faydalarına :)
*Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar,balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydeymiş..
*Kanama hastalıklarında ve peklitte (kabızlıkta)çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar ,
*Bol idrar söktürdüğünü
*Kanı , üre ve benzeri pisliklerden temizlediğini
*Sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini
*Dalak tembelliğini ve tıkanıklığını giderdiğini
*Böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor..
Malzemeler
1 Kilo semizotu (Ben kökleri kesilmiş olarak aldığim için kiloyla aldım..Sanırım 2 demete denk geliyor..)
1 büyük soğan
2 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı : Küp küp doğranmış soğanı ,bulguru,salçayı ve yıkanıp süzüldükten sonra küçük küçük doğranmış semizotlarını tencereye koyup, orta ateşte senene kadar bekleyelim..(Arada karıştırarak)..Sonra üzerine suyunu ve tuzunu koyup 15 dk kısık ateşte pişirin..Biraz ılındıktan sonra zeytinyağını üzerine dökün ve karıştırın..Eskiden zeytinyağında soğanları kavurarak yapardım ama zeytinyağının ısınmasının sağlığa zararlı olduğunu duyduğumdan beri zeytinyağını sonradan ekliyorum ..Arzuya göre üzerine yoğurtta koyulabilir..
Ellerine sağlık, bende yazın sıklıkla yemeğini ve salatasını yaparım.Bahçemde bol olursa organik diye dondurucuya da koyarım.Sevgiler:)
YanıtlaSilteşekkür ederim..buzlukta nasıl saklıyorsun?bende saklamak isterim bozulur die hiç koymadım bu zamana kadar ..
YanıtlaSilMerhaba Sevil hanım...Çok hoş bir blogunuz var..Semizotunun her türlüsüne bayılırım..Zeytinyağlısıda süper olmuş..Sağlıklı ve hafif..tam yaz için..ellerinize sağlık..banada beklerim..sevgiler..
YanıtlaSilmerhaba hoşgeldiniz:)çok teşekkür ederim..:)en kısa zamanda ziyaretinize gelicem:)
YanıtlaSilmerhaba, ben geldim...
YanıtlaSiltakipteyim...
bana bıraktığınız güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...
zeytinyağlı semizotu harika görünüyor...
ellerinize sağlık...
kocaman sevgiler...
merhaba :))hoşgeldin :))
Silgüzel yorumun için ben teşekkür ederim canım yine beklerim..:))
Canım ellerine sağlık zeytinyağlılar vazgeçilmezimdir sevgiler.
YanıtlaSilaynen benimde sebzeyi çok severim ama mümkünse zeytinyağlı olucak:)
Silhemen iadeyi ziyarete geldim:))bizde çok sevilir semiz otu..hele salatasına bayılırlar.ellerine sağlık.sevgiler...
Silhoşgeldiniz:))teşekkür ederim:)
Silbu akşam bizde de semizotu var, elinize sağlık...
YanıtlaSilteşekkür ederim ..afiyet olsun sizede :))
SilNazik ziyaretiniz ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)
YanıtlaSilSevgilerimle.
bloğuma hoşgeldiniz:)
Silbloğuma hoşgeldin çok memnun oldum beğenileriniz için çok teşekkürler semizotuna bayılırım çok leziz görünüyor hiç bu tarifde denememiştim ellerine sağlık
YanıtlaSilsizde bloğuma hoşgeldiniz :)çok teşekkür ederim..
Silpek sevmesemde bu anlatımınızdan sonra yapmaya karar verdim teşekkürler Sevil :)
YanıtlaSilyapın pişman olmasınız :))
SilÖncelikle bloğunuz hayırlı olsun. Çeşit arayışı içindeyken semizotu yemeğini hatırlattığınız için teşekkürler. Yine geleceğim. Sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim..herzaman beklerim:)
YanıtlaSilSemiz otunu çok seviyorum. Ama ne zaman semizotu alsak o semiz otu biranda salataya dönüşüyor yemek yapmak bir kısmet olmadı:) En kısa zamanda yapayım bari canım çekti. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilha gayret diyorum yemeği için:))..lezzetli sebze ne yapsan yakışıyor semizotuna canım:))
Silmemlekette bir komşum vardı,tarlalarda semiz otu toplayıp kış için kavanozlarda konserve yapardı,semiz otu denince o aklıma geliyoru,ellerine sağılık,çok güzel olmuş yemek.
YanıtlaSililk kez sizden duyuyorum semizotu konservesini ..kışında tüketmek güzel olur..bir ara dondurucuya koyuyım dedim ama tadı bozulmadan dayanırmı bilemedim..çok teşekkür ederim:)
Silfaydalı olduğu için bende sık sık yaparım
YanıtlaSilelerine sağlık
güzel kutlama yorumunu için de teşekkür ederim
sevgilerimle
teşekkür ederim..darısı bizim başımıza olsun :)
YanıtlaSilben çiğ seviyorum semizotunu ..içine haşlanmış yeşil mercimek koyup salatasını yaparım ..hımmm bak gene canım çekti ..sevgiler ..
YanıtlaSilteşekkürler yeni bir salata tarifi öğrenmiş oldum:))sevgiler:))
SilBayılırım ama hep pirinçli yapardım.Bu aralar bulgurlu deneyeceğim,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilwww.ihlamurcum.com
bende eskiden prinçlı yapardım..bulgurun daha faydalı olması sebebiyle artık prinç kullandıgım yemeklere bulgur koyuyorum..hem sağlıklı hemde çok lezzetli oluyor:)
YanıtlaSilgüzel görünüyor... ellerinize sağlık...
YanıtlaSilbanada beklerim
teşekkür ederim..en kısa zamanda gelicem..
YanıtlaSilBizim evin en sevilen yemeklerinden.Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilteşekkür ederim:))
YanıtlaSilellerine sağlık canım çok güzel görünüyor
YanıtlaSilhımmm .. Semizotu bayılırım .. süzme yoğurtla , salatasına , yemeğine.. Ve şimdi dolapta berrylerin yanında duran 2 bağ semizotumu zeytinyağlı pişirmek üzere mutfağa yöneliyorum .Bu arada bence semizotuna her haliyle 1 diş sarımsak çok yakışıyor . Denemelisin .
YanıtlaSilkolay gelsin:)önerini dinlicem sarımsaklada denicem:))
YanıtlaSil