19 Haziran 2012 Salı

Zeytinyağlı Semizotu

Yaz gelsede artık yesek diye sabırsızlıkla beklediğim ve en sevdiğim sebzelerden biridir semizotu..Her hafta ya zeytinyağlı yemeğini yada salatalarından birini muhakkak yaparım..Hem lezzetli,hem çok faydalı..

Gelelim Faydalarına :)
*Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar,balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydeymiş..
*Kanama hastalıklarında ve peklitte (kabızlıkta)çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar ,
*Bol idrar söktürdüğünü
*Kanı , üre ve benzeri pisliklerden temizlediğini
*Sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini
*Dalak tembelliğini ve tıkanıklığını giderdiğini
*Böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor..



Malzemeler
1 Kilo semizotu (Ben kökleri kesilmiş olarak aldığim için kiloyla aldım..Sanırım 2 demete denk geliyor..)
1 büyük soğan
2 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı : Küp küp doğranmış soğanı ,bulguru,salçayı ve yıkanıp süzüldükten sonra küçük küçük doğranmış semizotlarını tencereye koyup, orta ateşte senene kadar bekleyelim..(Arada karıştırarak)..Sonra üzerine suyunu ve tuzunu koyup 15 dk kısık ateşte pişirin..Biraz ılındıktan sonra zeytinyağını üzerine dökün ve karıştırın..Eskiden zeytinyağında soğanları kavurarak yapardım ama zeytinyağının ısınmasının sağlığa zararlı olduğunu duyduğumdan beri zeytinyağını sonradan ekliyorum ..Arzuya göre üzerine yoğurtta koyulabilir..

37 yorum:

  1. Ellerine sağlık, bende yazın sıklıkla yemeğini ve salatasını yaparım.Bahçemde bol olursa organik diye dondurucuya da koyarım.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim..buzlukta nasıl saklıyorsun?bende saklamak isterim bozulur die hiç koymadım bu zamana kadar ..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Sevil hanım...Çok hoş bir blogunuz var..Semizotunun her türlüsüne bayılırım..Zeytinyağlısıda süper olmuş..Sağlıklı ve hafif..tam yaz için..ellerinize sağlık..banada beklerim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. merhaba hoşgeldiniz:)çok teşekkür ederim..:)en kısa zamanda ziyaretinize gelicem:)

    YanıtlaSil
  5. merhaba, ben geldim...
    takipteyim...
    bana bıraktığınız güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...

    zeytinyağlı semizotu harika görünüyor...
    ellerinize sağlık...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba :))hoşgeldin :))
      güzel yorumun için ben teşekkür ederim canım yine beklerim..:))

      Sil
  6. Canım ellerine sağlık zeytinyağlılar vazgeçilmezimdir sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen benimde sebzeyi çok severim ama mümkünse zeytinyağlı olucak:)

      Sil
    2. hemen iadeyi ziyarete geldim:))bizde çok sevilir semiz otu..hele salatasına bayılırlar.ellerine sağlık.sevgiler...

      Sil
    3. hoşgeldiniz:))teşekkür ederim:)

      Sil
  7. bu akşam bizde de semizotu var, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim ..afiyet olsun sizede :))

      Sil
  8. Nazik ziyaretiniz ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. bloğuma hoşgeldin çok memnun oldum beğenileriniz için çok teşekkürler semizotuna bayılırım çok leziz görünüyor hiç bu tarifde denememiştim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizde bloğuma hoşgeldiniz :)çok teşekkür ederim..

      Sil
  10. pek sevmesemde bu anlatımınızdan sonra yapmaya karar verdim teşekkürler Sevil :)

    YanıtlaSil
  11. Öncelikle bloğunuz hayırlı olsun. Çeşit arayışı içindeyken semizotu yemeğini hatırlattığınız için teşekkürler. Yine geleceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. teşekkür ederim..herzaman beklerim:)

    YanıtlaSil
  13. Semiz otunu çok seviyorum. Ama ne zaman semizotu alsak o semiz otu biranda salataya dönüşüyor yemek yapmak bir kısmet olmadı:) En kısa zamanda yapayım bari canım çekti. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ha gayret diyorum yemeği için:))..lezzetli sebze ne yapsan yakışıyor semizotuna canım:))

      Sil
  14. memlekette bir komşum vardı,tarlalarda semiz otu toplayıp kış için kavanozlarda konserve yapardı,semiz otu denince o aklıma geliyoru,ellerine sağılık,çok güzel olmuş yemek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk kez sizden duyuyorum semizotu konservesini ..kışında tüketmek güzel olur..bir ara dondurucuya koyuyım dedim ama tadı bozulmadan dayanırmı bilemedim..çok teşekkür ederim:)

      Sil
  15. faydalı olduğu için bende sık sık yaparım
    elerine sağlık
    güzel kutlama yorumunu için de teşekkür ederim
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. teşekkür ederim..darısı bizim başımıza olsun :)

    YanıtlaSil
  17. ben çiğ seviyorum semizotunu ..içine haşlanmış yeşil mercimek koyup salatasını yaparım ..hımmm bak gene canım çekti ..sevgiler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler yeni bir salata tarifi öğrenmiş oldum:))sevgiler:))

      Sil
  18. Bayılırım ama hep pirinçli yapardım.Bu aralar bulgurlu deneyeceğim,ellerinize sağlık.
    www.ihlamurcum.com

    YanıtlaSil
  19. bende eskiden prinçlı yapardım..bulgurun daha faydalı olması sebebiyle artık prinç kullandıgım yemeklere bulgur koyuyorum..hem sağlıklı hemde çok lezzetli oluyor:)

    YanıtlaSil
  20. güzel görünüyor... ellerinize sağlık...
    banada beklerim

    YanıtlaSil
  21. teşekkür ederim..en kısa zamanda gelicem..

    YanıtlaSil
  22. Bizim evin en sevilen yemeklerinden.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  24. hımmm .. Semizotu bayılırım .. süzme yoğurtla , salatasına , yemeğine.. Ve şimdi dolapta berrylerin yanında duran 2 bağ semizotumu zeytinyağlı pişirmek üzere mutfağa yöneliyorum .Bu arada bence semizotuna her haliyle 1 diş sarımsak çok yakışıyor . Denemelisin .

    YanıtlaSil
  25. kolay gelsin:)önerini dinlicem sarımsaklada denicem:))

    YanıtlaSil