19 Haziran 2012 Salı

Zeytinyağlı Semizotu

Yaz gelsede artık yesek diye sabırsızlıkla beklediğim ve en sevdiğim sebzelerden biridir semizotu..Her hafta ya zeytinyağlı yemeğini yada salatalarından birini muhakkak yaparım..Hem lezzetli,hem çok faydalı..

Gelelim Faydalarına :)
*Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar,balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydeymiş..
*Kanama hastalıklarında ve peklitte (kabızlıkta)çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar ,
*Bol idrar söktürdüğünü
*Kanı , üre ve benzeri pisliklerden temizlediğini
*Sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini
*Dalak tembelliğini ve tıkanıklığını giderdiğini
*Böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor..



Malzemeler
1 Kilo semizotu (Ben kökleri kesilmiş olarak aldığim için kiloyla aldım..Sanırım 2 demete denk geliyor..)
1 büyük soğan
2 yemek kaşığı bulgur
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı : Küp küp doğranmış soğanı ,bulguru,salçayı ve yıkanıp süzüldükten sonra küçük küçük doğranmış semizotlarını tencereye koyup, orta ateşte senene kadar bekleyelim..(Arada karıştırarak)..Sonra üzerine suyunu ve tuzunu koyup 15 dk kısık ateşte pişirin..Biraz ılındıktan sonra zeytinyağını üzerine dökün ve karıştırın..Eskiden zeytinyağında soğanları kavurarak yapardım ama zeytinyağının ısınmasının sağlığa zararlı olduğunu duyduğumdan beri zeytinyağını sonradan ekliyorum ..Arzuya göre üzerine yoğurtta koyulabilir..

37 yorum:

  1. Ellerine sağlık, bende yazın sıklıkla yemeğini ve salatasını yaparım.Bahçemde bol olursa organik diye dondurucuya da koyarım.Sevgiler:)

    YanıtlayınSil
  2. teşekkür ederim..buzlukta nasıl saklıyorsun?bende saklamak isterim bozulur die hiç koymadım bu zamana kadar ..

    YanıtlayınSil
  3. Merhaba Sevil hanım...Çok hoş bir blogunuz var..Semizotunun her türlüsüne bayılırım..Zeytinyağlısıda süper olmuş..Sağlıklı ve hafif..tam yaz için..ellerinize sağlık..banada beklerim..sevgiler..

    YanıtlayınSil
  4. merhaba hoşgeldiniz:)çok teşekkür ederim..:)en kısa zamanda ziyaretinize gelicem:)

    YanıtlayınSil
  5. merhaba, ben geldim...
    takipteyim...
    bana bıraktığınız güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...

    zeytinyağlı semizotu harika görünüyor...
    ellerinize sağlık...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. merhaba :))hoşgeldin :))
      güzel yorumun için ben teşekkür ederim canım yine beklerim..:))

      Sil
  6. Canım ellerine sağlık zeytinyağlılar vazgeçilmezimdir sevgiler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. aynen benimde sebzeyi çok severim ama mümkünse zeytinyağlı olucak:)

      Sil
    2. hemen iadeyi ziyarete geldim:))bizde çok sevilir semiz otu..hele salatasına bayılırlar.ellerine sağlık.sevgiler...

      Sil
    3. hoşgeldiniz:))teşekkür ederim:)

      Sil
  7. bu akşam bizde de semizotu var, elinize sağlık...

    YanıtlayınSil
  8. Nazik ziyaretiniz ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim:)
    Sevgilerimle.

    YanıtlayınSil
  9. bloğuma hoşgeldin çok memnun oldum beğenileriniz için çok teşekkürler semizotuna bayılırım çok leziz görünüyor hiç bu tarifde denememiştim ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. sizde bloğuma hoşgeldiniz :)çok teşekkür ederim..

      Sil
  10. pek sevmesemde bu anlatımınızdan sonra yapmaya karar verdim teşekkürler Sevil :)

    YanıtlayınSil
  11. Öncelikle bloğunuz hayırlı olsun. Çeşit arayışı içindeyken semizotu yemeğini hatırlattığınız için teşekkürler. Yine geleceğim. Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  12. teşekkür ederim..herzaman beklerim:)

    YanıtlayınSil
  13. Semiz otunu çok seviyorum. Ama ne zaman semizotu alsak o semiz otu biranda salataya dönüşüyor yemek yapmak bir kısmet olmadı:) En kısa zamanda yapayım bari canım çekti. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ha gayret diyorum yemeği için:))..lezzetli sebze ne yapsan yakışıyor semizotuna canım:))

      Sil
  14. memlekette bir komşum vardı,tarlalarda semiz otu toplayıp kış için kavanozlarda konserve yapardı,semiz otu denince o aklıma geliyoru,ellerine sağılık,çok güzel olmuş yemek.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ilk kez sizden duyuyorum semizotu konservesini ..kışında tüketmek güzel olur..bir ara dondurucuya koyuyım dedim ama tadı bozulmadan dayanırmı bilemedim..çok teşekkür ederim:)

      Sil
  15. faydalı olduğu için bende sık sık yaparım
    elerine sağlık
    güzel kutlama yorumunu için de teşekkür ederim
    sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  16. teşekkür ederim..darısı bizim başımıza olsun :)

    YanıtlayınSil
  17. ben çiğ seviyorum semizotunu ..içine haşlanmış yeşil mercimek koyup salatasını yaparım ..hımmm bak gene canım çekti ..sevgiler ..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler yeni bir salata tarifi öğrenmiş oldum:))sevgiler:))

      Sil
  18. Bayılırım ama hep pirinçli yapardım.Bu aralar bulgurlu deneyeceğim,ellerinize sağlık.
    www.ihlamurcum.com

    YanıtlayınSil
  19. bende eskiden prinçlı yapardım..bulgurun daha faydalı olması sebebiyle artık prinç kullandıgım yemeklere bulgur koyuyorum..hem sağlıklı hemde çok lezzetli oluyor:)

    YanıtlayınSil
  20. güzel görünüyor... ellerinize sağlık...
    banada beklerim

    YanıtlayınSil
  21. teşekkür ederim..en kısa zamanda gelicem..

    YanıtlayınSil
  22. Bizim evin en sevilen yemeklerinden.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  23. ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor

    YanıtlayınSil
  24. hımmm .. Semizotu bayılırım .. süzme yoğurtla , salatasına , yemeğine.. Ve şimdi dolapta berrylerin yanında duran 2 bağ semizotumu zeytinyağlı pişirmek üzere mutfağa yöneliyorum .Bu arada bence semizotuna her haliyle 1 diş sarımsak çok yakışıyor . Denemelisin .

    YanıtlayınSil
  25. kolay gelsin:)önerini dinlicem sarımsaklada denicem:))

    YanıtlayınSil